Ontwikkeling

  • 15 min lezen

Nauwkeurig inmeten met drones, samenwerking tussen HBLD en Aeroscan


"Samenwerken met Aeroscan was eigenlijk vanzelfsprekend."

Als landmeetkundige voer je je landmetingen en maatvoering zo efficiënt, nauwkeurig én veilig mogelijk uit. Hoe ga je daarin nog een stap verder? HB Landmeetkundige Dienstverlening B.V. (HBLD) schakelde ons in. Freddie Walta, hoofdmaatvoerder, vertelt je hoe de samenwerking tot stand kwam en wat het hen oplevert.

Wat doet HBLD precies?

"HB Landmeetkundige Dienstverlening BV is een landmeetkundig bureau in Joure, werkzaam in de noordelijke helft van Nederland. Onze specialiteiten zijn het inmeten en uitzetten van ondergrondse en bovengrondse infrastructuur én het uitvoeren van bouw- en civieltechnische metingen en topografische metingen. Dit doen we voor grote partijen als Heijmans, Visser & Smit Bouw, Van Wijnen en bouwgroep Dijkstra Draisma.

HBLD werd opgericht in 1998 en is toonaangevend geworden in maatvoering. Dat zie je duidelijk aan de indrukwekkende projecten waarbij de maatvoering door HBLD werd verzorgd, waaronder:

- het Prinses Máxima ziekenhuis in Utrecht

- enkele metrostations van de Noord/Zuidlijn

- de uitbreiding van de fabriek Ausnutria in Heerenveen

- 570 woningen in de wijk "New Brooklyn” in Almere

- de gasopslag Bergermeer en Boekelermeer


Waarom schakelde HBLD Aeroscan in?

"Ik was al een tijdje aan het testen met huis-tuin-en-keukendrones, omdat ik wilde onderzoeken hoe wij met drones ons werk beter en efficiënter
kunnen uitvoeren. Toen al merkte ik dat drones een waardevolle toevoeging aan onze werkwijze zouden zijn", vertelt Freddie.

Hij zocht contact met Mark Nicolai, drone specialist en een van onze founders, voor advies. "Om hier serieus mee aan de slag te gaan, wilde ik weten welke drone het meest geschikt zou zijn voor de werkzaamheden van HBLD. Aangezien Mark net op dat moment landmeetkundige ondersteuning zocht bij een project van Aeroscan, was een samenwerking eigenlijk vanzelfsprekend."

Wat doet Aeroscan voor HBLD?

Algemeen gezegd: we helpen HBLD met de fotogrammetrie. Specifiek betekent dat, dat we:

- een opleiding tot dronepiloot hebben geregeld voor Freddie;

- de benodigde dronevergunning in orde hebben gemaakt;

- Freddie hebben geleerd waar je allemaal op moet letten bij het maken van goede foto's;

- hem regelmatig voorzien van tips en tricks;

- ingewonnen data tot een puntenwolk en/of orthofoto's verwerken, met een GSD van 0,4 tot 1 cm.


Aeroscan begeleidt HBLD dus bij wat er nodig is bij het complete fotogrammetrische traject van het inwinnen van data met een drone tot en met het uiteindelijk afleveren bij de klant.

Puntenwolk OLVG Amsterdam, gecreëerd uit luchtfoto's. In plaats van op traditionele wijze met gps en total station in te meten (4 dagen werk), heeft HBLD data ingewonnen met een drone (2 dagen werk).

Welke voordelen haalt HBLD uit de samenwerking met Aeroscan?

Freddie is overtuigd van de toegevoegde waarde van het gebruiken van drones en de begeleiding van Aeroscan. "Naar mijn mening gaan foto's een steeds grotere rol spelen in de landmeetkunde en bouwmaatvoering. De voordelen voor zowel ons als landmeetkundig bedrijf, als onze klanten zijn enorm:

- Het creëren van orthofoto's, puntenwolken en/of 3D-meshes door middel van fotogrammetrie uit luchtfoto's heeft voor ons én de klant het voordeel van volledige visualisatie en een complete dataset.

- Met een drone genereren we veel sneller en relatief goedkoper een complete dataset dan met terrestrisch scannen.

- De kwaliteitscontrole van de te maken tekeningen uit de puntenwolk wordt eenvoudiger en eventuele fouten worden sneller ontdekt.

- Omdat een pointcloud een zo goed als volledige weergave van de werkelijkheid is, kan de klant gegevens en maatvoering eruit halen, die niet bij de originele opdracht waren opgegeven. Denk bijvoorbeeld aan extra hoogtes van een maaiveld, dakranden of het volume van een ontgraving. We hoeven dus niet tweemaal naar een locatie.

- Onze klanten hebben nu de mogelijkheid om het 3D-model te bekijken en in het model te meten in Aeroscans applicatie Aespect."

Op basis van de genereerde puntenwolk wordt een tekening gemaakt in CAD


Hoe zie je de toekomst van landmeetkunde en bouwmaatvoering voor je?

"Mijn verwachting is dat het overgrote deel van inwinning uit fotogrammetrie zal komen en er steeds minder met Total Station, gps en terrestrische scanner gemeten zal worden. Die laatsten zullen echter noodzakelijk blijven om een nauwkeurige basis te leggen voor de

positionering van de foto's en het maken van een nauwkeurige puntenwolk uit fotogrammetrie."

Ben je benieuwd naar hoe wij ook jouw landmeetkundig bedrijf met fotogrammetrie naar een volgend niveau helpen? We komen graag met je in contact!

Liever eerst meer lezen over het inzetten van drones? Hier vind je onze klantcases.

Benieuwd naar alle projecten die HB Landmeetkundige Dienstverlening B.V. uitvoert met hun drone? Ontdek het op hun LinkedIn-profiel.

Aan de slag? Of wil je verder praten over dit artikel?

Lees ook onze andere artikelen

Luchtpost ontvangen?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Je bent ingeschreven!
Oops! Something went wrong while submitting the form.