Projecten

  • 10 min lezen

Elk detail van het Rijksmuseum digitaal vastgelegd

Het Rijksmuseum is één van de meest toonaangevende objecten in Nederland. Het is een monumentaal pand en een toeristische trekpleister. Het beheer van het Rijksmuseum heeft dus ook hoge prioriteit. Het is hierbij belangrijk dat ieder detail goed wordt vastgelegd en geïnspecteerd. Daarom heeft het Rijksmuseum, samen met haar vaste onderhoudspartner Koninklijke Woudenberg, het hele gebouw digitaal vastgelegd in Aespect.

Uniek detailniveau

De data van het Rijksmuseum bestaan uit LiDAR, fotografie vanaf de grond en fotografie vanuit de lucht. Met deze data is in Aespect een 3D-tiled model van het hele Rijksmuseum ontwikkeld. Daarna zijn alle bouwdelen digitaal onttrokken en heeft Koninklijke Woudenberg digitale inspecties uitgevoerd. Door de software en de ingewonnen data te combineren in een 3D-tiled model in Aespect, is het pand tot op de millimeter nauwkeurig gedigitaliseerd.

“We hebben nog nooit dit detailniveau op deze schaal gezien” - Ewout Heuker,Hoofd Asset Management & Techniek Rijksmuseum

Meer inzicht

Na oplevering van het 3D-model ontstonden er nieuwe inzichten bij het Rijksmuseum. Zo zorgt de nauwkeurige digitalisering van het pand ervoor dat eventuele scheefstand of verzakking gemonitord kan worden en kan de data gebruikt worden als bewijslast bij bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen. Daarnaast ontstond het idee om ook de binnenkant van het Rijksmuseum vast te leggen en er een digitale tour van te maken. Allemaal mogelijkheden die te realiseren zijn met onze software.


Specificaties

Projectduur

inwinning 4 dagen

Licenties/vergunningen

ROC Close Prox, CTR binnenring

Betrokken partijen

ROC Close Prox, CTR binnenring

Technisch detail

6 TB

Aan de slag? Of wil je verder praten over dit artikel?

Lees ook onze andere artikelen

Luchtpost ontvangen?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Je bent ingeschreven!
Oops! Something went wrong while submitting the form.