NEN-2767

  • 10 min lezen

5.500 eenheden KleurrijkWonen gedigitaliseerd

KleurrijkWonen is een woningcorporatie met meer dan 15.000 verhuurbare woningen, garages, parkeerplaatsen en bedrijfsruimten. Al deze eenheden moeten beheerd worden, zodat er veilig, gezond en met plezier gebruik van gemaakt kan worden. KleurrijkWonen heeft het bezit in drieën opgedeeld. Eén deel wordt de komende 7 jaar beheerd door Nijhuis Bouw en Wolters Vastgoedonderhoud.

Fotografie en LiDAR data

Om compleet en accuraat te weten waar dit bezit uit bestaat en wat de staat van het bezit is, heeft Nijhuis Wolters de eenheden digitaal vastgelegd in Aespect. Met fotografie en LiDAR data zijn alle objecten in Aespect gedigitaliseerd. In Aespect worden de data ingemeten en vervolgens omgezet naar onder andere een gedetailleerd 3D-model met gekoppelde inspectiefoto’s.  

De data in de software bestaan uit verschillende kenmerken, zoals locatie en kleur, die waardevol zijn voor maatvoering en inspectie. De gebruiker kan hier 24/7 bij en zelf het model omzetten naar informatie, door het bijvoorbeeld automatisch te verwerken in een MJOP. Alle stakeholders kunnen bij deze brondata en zo kan men het werk op elkaar afstemmen.

Digitale inspectie conform de NEN2767 norm

Nadat het 3D-model en de bronfotografie in Aespect waren gepubliceerd, kon de vastgoedinspecteur aan de slag om aantallen en hoeveelheden bouwelementen te onttrekken uit de data. Vervolgens werden de gebreken op basis van de foto’s vastgesteld. De inspecteur legt de bevindingen vast in Aespect, conform de NEN2767 norm. Ieder gebrek krijgt zo een locatie in het 3D-model. Hierdoor kan de uitvoerder precies zien welk gebrek in de (nabije) toekomst verholpen moet worden.

Met alle bouwelementen en gebreken inzichtelijk, kon de inspecteur de volgende stap zetten en een MJOP opstellen. KleurrijkWonen koos ervoor om de data te importeren naar O-prognose, waarna de MJOP werd opgemaakt. Maar het is ook mogelijk om de MJOP in Aespect zelf op te stellen. Voordeel hiervan is dat je in een dynamisch dashboard onderhoudshandelingen kunt vaststellen, inspecties vooruit kunt plannen en de staat van het object eenvoudig kunt monitoren.

Resultaat

Na een projectduur van 9 maanden heeft KleurrijkWonen nu 5.500 gedigitaliseerde woningen. In deze digitalisering van de buitenkant staat per adres duidelijk aangegeven uit welke bouwelementen het bestaat en welke gebreken er op dat moment aanwezig waren. Met deze data kan KleurrijkWonen op grote schaal analyses uitvoeren per straat, wijk, dorp of type object.

Specificaties

Projectduur

9 maanden

Licenties/vergunningen

ROC Close Prox, geen CTR

Betrokken partijen

KleurrijkWonen, Wolters Vastgoedonderhoud, Nijhuis, Plan4It, Aeroscan

Technisch detail

5500 vhe, ~1200 volledig geannoteerde woningen

Aan de slag? Of wil je verder praten over dit artikel?

Lees ook onze andere artikelen

Luchtpost ontvangen?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Je bent ingeschreven!
Oops! Something went wrong while submitting the form.