Ontwikkeling

  • 10 min lezen

3 redenen waarom drone-inspectie niet beter is dan traditionele inspectie. En 15 redenen waarom wél.

Stel, je bent beheerder van het Rijksmuseum en je wilt dat het dak en alle bovenste ramen geïnspecteerd worden om te weten wat de staat ervan is en of er onderhoud nodig is. Wat is dan de beste manier: een steiger opbouwen en een inspecteur het dak op sturen? Of vanaf een afstand een drone de lucht in sturen met een camera, zodat die inspecteur het dak en die raampjes tot in detail vanaf een computerscherm kan inspecteren? In dit artikel geven we je 3 redenen om voor traditionele inspectie te kiezen; en 15 redenen om voor drone-inspectie te kiezen.

De inwinning

Het gebruiken van een drone is 1) een stuk sneller dan traditioneel inspecteren. Een drone stijgt op en vliegt zo overal naartoe. Er hoeft geen steiger te worden opgebouwd of verplaatst en geen hoogwerker heen en weer gereden te worden. Dit maakt het inspecteren met een drone ook meteen -in de meeste gevallen -2) goedkoper dan traditioneel inspecteren. Naast dat je geen steiger of hoogwerker hoeft te huren, bespaar je alle uren -en dus kosten -uit die eeninspecteur aan traditioneel inspecteren kwijt zou zijn.

Het inspecteren van een kerktoren gaat met een drone snel en zonder hoogwerker

Omdat een drone makkelijk op grote hoogtes en moeilijk bereikbare plekken kan komen, hoeft alleen nog bij zichtbare gebreken of nader onderzoek iemand fysiek die plekken te inspecteren. Dit maakt het werken met drones vele malen 3) veiliger dan traditioneel inspecteren. Een inspecteur hoeft niet meer het dak op of rare toeren uit te halen, de drone doet het allemaal voor hem. De inspectie voer je veilig uit vanachter een computerscherm.

Voor laagbouw is drone-inspectie A) minder onderscheidend. Meestal is de voorgevel vanaf straatniveau namelijk prima te zien en heb je geen drone nodig. Het dak en de achterzijde zijn echter vaak lastig of niet te bereiken, waardoor het inzetten van een drone tóch beter is dan traditionele inspectie. Zie hoe wij enkele jaren geleden zijn gestart met het inspecteren van het bezit van woningcorporatie WoonFriesland. Bekijk de video of lees hier meer: https://www.woonfriesland.nl/veelgestelde-vragen/woninginspecties-met-drones-van-aeroscan

Maar, met een drone kun je B) alleen visueel inspecteren. Je kunt niet voelen of iets afbladderende verf is of vervuiling; je kunt niet voelen wat voor bobbel er onder het schilderwerk zit. Ook kun je niet iets weghalen, zoals struiken voor een stuk muur of een zonnescherm dat het zicht blokkeert.

Als een inspecteur na de data-inwinning alsnog naar de locatie moet, dan C) voelt dat als dubbel werk en extra kosten. Toch kijken wij hier anders tegenaan. Bij grote en lastige objecten kan met de beelden van een drone een uitstekende voorinspectie uitgevoerd worden van zo’n 90 tot 95 procent. Die laatste 5 tot 10 procent die je als inspecteur wilt kunnen voelen of op locatie zelf wilt kunnen zien, kun je dan heel gericht zelf inspecteren. En dat is uiteraard een stuk sneller dan wanneer je alles meteen hoogwerker, steiger of bakje langs de gevel moet inspecteren. Hoe hoger en lastiger te bereiken een gebouw is, hoe minder dubbel werk het geeft.

Ook is er 4) de esthetische factor, die vooral bij monumenten van belang is. Omdat je geen steigers of hoogwerkers meer bij een gebouw hoeft neer te zetten, niet meer dagenlang met een klembord langs het pand hoeft te lopen en de inspectie snel uitgevoerd kan worden, wordt het esthetisch aanzien van een pand zo min mogelijk en kort mogelijk aangetast.

De visuele data

Met drones kunnen wij op drie manieren visuele datavoor inspectie inwinnen: via fotografie, thermografie en LiDAR. Al onze visuele data is 5) objectief en 6) compleet. Dat wil zeggen dat álles is vastgelegd, alle gebreken én niet-gebreken. Ook is alles vanuit elk oogpunt te inspecteren, niet alleen hoe het -met traditioneel inspecteren -op dat moment door het menselijk oog is vastgelegd. Je hebt hierdoor een 7) 98 procent visuele betrouwbaarheid, die een 8) veel hogere bewijslast levert dan een traditionele inspectie. Deze objectieve, complete data maakt je inspectie ook 9) geloofwaardiger, omdat de data steeds opnieuw op dezelfde manier te bekijken is.

Het voordeel van onze visuele data is dat het ook 10)makkelijk deelbaar is met je collega’s en stakeholders. Niemand hoeft terug om iets te controleren of de vastlegging opnieuw te doen. Dit zorgt ook weer voor een hogere veiligheid en besparing van tijd en geld.

Onze producten

Het detailniveau van onze fotografie is binnen een paar millimeter nauwkeurig. Op basis van die data kunnen wij daarom een zeer nauwkeurig 3D-model van jouw object maken, passend in het softwarepakket waar je al mee werkt. Dit 3D-model maakt 11) 98 procent objectieve maatvoering mogelijk. Als je op locatie gaat opmeten en je doet dit verkeerd en dát leg je vast, dan heb je altijd een verkeerde bron. Terwijl als je 3D vastlegt en je meet dan verkeerd, dan kun je makkelijk controleren en aanpassen. Ook kun je met een digitaal model je meting altijd controleren, omdat je die meting kunt opslaan. Hiermee wordt maatvoering veel 12) betrouwbaarder, maar ook 13) geloofwaardiger naar eigenaren en andere partijen.

Door de link te hebben gemaakt met de gecertificeerde inspectiestandaarden (NEN2767, URL) maken we het voor jou als expert mogelijk de data echt om te zetten naar informatie. Hiermee heb je waterdicht bewijs dat de gebreken die je waarneemt, ook daadwerkelijk die intensiteit, ernst en omvang hebben.

Met onze DaaS (Drone as a Service)leren we jou als beheerder of inspecteur zelf data in te winnen. De eerste inwinning–waarmee we het 3D-model maken voor de nulmeting –voeren wij uit. Daarna leren we jou data inwinnen voor monitoring en herinspecties. De beelden die je vastlegt, worden dan automatisch gekoppeld aan het bestaande 3D-model. Met deze oplossing houd je de data-inwinning in house. Hierdoor heb je 14) alle voordelen van drone-inspectie, zonder de kosten en planning van een externe partij.

Het voordeel van onze visuele data is tenslotte ook 15) het kunnen monitoren van degradatie.Van elke pixel op de foto ́s kan exact worden bepaald waar die zich bevindt op het gebouw. Als je de data-inwinning een paar keer uitvoert, bijvoorbeeld in 2022, 2024 en 2026, en die data met elkaar vergelijkt, dan kun je heel precies de degradatie bijhouden. Hierdoor kun je je onderhoudsplanning veel nauwkeuriger afstemmen op de daadwerkelijke situatie.

Benieuwd welke ruim 21.000 objecten wij al met drones digitaal vastgelegd hebben? Of ben je benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jouw object(en)? Neem contact met ons op om deze resultaten te bekijken en zelf te oordelen.

Aan de slag? Of wil je verder praten over dit artikel?

Lees ook onze andere artikelen

Luchtpost ontvangen?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Je bent ingeschreven!
Oops! Something went wrong while submitting the form.